V anketě Evropský strom roku vždy hledáme strom s nejsilnějším příběhem. Výsledky hlasování v anketě Evropský strom roku 2019 jsou na světě – vítězi se stávají:

    1 – MANDLOŇ NA SNĚŽNÉM VRCHU V PÉCSI, MAĎARSKO
    2 – DUB Z VESNICE ABRAMTSEVO, RUSKÁ FEDERACE
    3 – SVĚTLÝ DUB CESMÍNOVITÝ Z MONTE BARBEIRO, PORTUGALSKO

    Hlasování o Evropský strom roku skončilo 28. února 2019.
    Výsledky jsme oznámili 19. března na slavnostním předávání cen v Bruselu.
    Další ročník ankety bude zahájen koncem ledna 2020.

    Vítěze soutěže Evropský strom roku 2019, organizované pod patronátem evropského komisaře pro životní prostředí, Karmenu Vella, jsme ocenili 19. března v Bruselu. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v Evropském parlamentu pod záštitou europoslance Pavla Poce, místopředsedy evropského výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Večer, kterým provázela Natalie Pauwels a Ladislav Miko z Evropské komise, vzbudil velký zájem veřejnosti i bruselských stakeholderů.

    Cenu získala Mandloň na Sněžném vrchu v Pešti, maďarský symbol věčné obnovy. Vyhlášení uspořádala Environmental Partnership Association a European Landowners’ Organisation, které se dlouhodobě věnují zdravému životnímu prostředí ve městech a krajině. Akci podpořil Jihomoravský kraj, Mendelova univerzita v Brně a Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů v Evropském parlamentu.

    Další výsledky a pořadí finalistů najdete zde:
    https://www.treeoftheyear.org/Hlasovani?lang=cs-CZ

    Autor