Muzeum hlavního města Prahy se v letošním roce opět připojuje k oslavám Mezinárodního dne archeologie (MDA).

    V sobotu 19. 10. 2019 se uskuteční pátý ročník a muzeum nabídne návštěvníkům všech věkových kategorií pestrý archeologický program v hlavní budově muzea na Florenci a v domě U Zlatého prstenu. Vstup na všechny akce bude zdarma.
    V pestré nabídce workshopů v hlavní budově muzea na Florenci se návštěvníci dozvědí, jak archeologové pracují, jaké metody používají a co díky nim dokáží odhalit. Malí i velcí milovníci archeologie budou moci nahlédnout do života našich dávných předků a sami si vyzkoušet práci s replikami pravěkých nástrojů i různé výrobní techniky. Budou mít např. možnost vyrobit si svůj amulet, provaz, mouku nebo šperk z drátku.
    S bohatstvím archeologických nálezů a zajímavostmi z nejstarších období pražských dějin seznámí návštěvníky komentované prohlídky stálé expozice Praha v pravěku. Pohled do středověké Prahy nebo unikátní archeologický nález dílny hrnčíře Adama Špačka v Truhlářské ulici zprostředkují komentované prohlídky expozice a výstavy v domě U Zlatého prstenu na Starém Městě.

    Mezinárodní den archeologie slaví každoročně třetí sobotu v říjnu archeologické organizace různého druhu na celém světě. Loni se ho podle odhadů zúčastnilo přes 100 tisíc nadšenců.

    Archeologové v tento den nabízejí všem zájemcům o naši dávnou historii možnost stát se na chvíli objevitelem, proniknout do tajů života lidí v dávné minulosti a přesvědčit se, že archeologie je všude kolem nás.
    www.muzeumprahy.cz

    Podrobnější program Mezinárodního dne archeologie najdete např. zde: http://www.muzeumprahy.cz/content/fck/files/TZ-Den_archeologie_2019_final.pdf

    Autor