Česká rada dětí a mládeže se obrací dopisem na ministra školství a žádá jej o podporu pro sektor mládeže v Radě Evropy, neboť v rámci škrtů ve financování Rady Evropy zazněl návrh na jeho zrušení.

V dopise se m.j. píše:
    Rozumíme tomu, že se jedná o plán nouzový, reagující na finanční krizi Rady Evropy způsobenou politikou nulového nominálního růstu přijatou členskými státy v roce 2014, zrušením statutu hlavního přispěvatele do rozpočtu ze strany Turecka v roce 2018 a situací ohledně ruských příspěvků v návaznosti na okupaci Krymského poloostrova.
    Situace jistě vyžaduje nouzový plán a škrty v rozpočtu Rady Evropy, nechtějí-li členské státy své příspěvky na chod Rady Evropy navyšovat…

…Navrhované disproporční krácení, respektive vyjmutí sektoru mládeže z rozpočtu Rady Evropy tedy nepovažujeme za legitimní a ani správné.

Následuje výčet aktivit a činností, které sektor mládeže realizoval, počínaje obsáhlou publikační činností a konče nejrůznějšími školeními nebo projekty, které pomáhají s konkrétním rozvojem a udržováním demokracie a naplňováním lidských práv.

Proto považujeme za nešťastné a neprozřetelné, aby finanční krize Rady Evropy byla řešena kompletním zrušením sektoru mládeže v rámci aktivit Rady Evropy a jen drobným krácením ve všech ostatních sektorech. Předložený nouzový plán ze dne 3. května 2019 to na straně 10, bod 49, bohužel navrhuje.

ČRDM dále žádá ministra školství o jeho stanovisko, doporučuje usilovat o zachování sektoru mládeže v rámci aktivit Rady Evropy a hledat jiné cesty, jak finanční situaci Rady Evropy řešit, a v závěru nabízíme součinnost při hledání vhodného řešení.

Obdobný dopis byl odeslán i na Ministerstvo zahraničních věcí.

Plné znění obou dopisů naleznete na následujících odkazech ve formátu PDF.

Otevřený dopis ČRDM ministru školství k záchraně sektoru mládeže v Radě Evropy
    Otevřený dopis ČRDM ministru zahraničí k záchraně sektoru mládeže v Radě Evropy