Na středních školách po celé České republice proběhly v úterý 7. a čtvrtek 9. května Studentské volby.

    Studentské volby do Evropského parlamentu 2019 (Gymnázium Louny, foto Kateřina Suchá) Středoškoláci si tak mohli „nanečisto“ vyzkoušet volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují v blížících se reálných volbách do Evropského parlamentu. Platný hlas odevzdalo 18 758 studentů z 246 škol. Do projektu, který již po jedenácté uspořádal vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, se přihlásilo 255 škol. Výsledky voleb jich v řádném termínu odeslalo 246 (z toho 134 gymnázií, 90 středních odborných škol a 22 středních odborných učilišť).

    Pokud by se jednalo o reálné volby, překročilo by pětiprocentní hranici pro vstup do Evropského parlamentu sedm stran, hnutí a koalic, které jsou uvedeny v následující tabulce:

    Studentské volby do Evropského parlamentu 2019 - tabulka výsledků (JSNS, Člověk v tísni)

    „Nejvíce hlasů získala Česká pirátská strana, s velkým odstupem od ostatních. Druhé největší přízni středoškoláků se těší STAROSTOVÉ (STAN) s regionálními partnery a TOP 09, u kterých je zároveň celorepublikově největší rozdíl při srovnání výsledků mezi jednotlivými typy škol, tedy mezi gymnázii a odbornými školami, a mezi Prahou a regiony“ komentuje výsledky ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před sedmi lety inicioval, a dodává: „Třetí v pořadí je recesistické uskupení, jehož název začíná stejnými třemi písmeny, jako u vládního politického hnutí. Je možné, že to některé náctileté voliče zmátlo.“

    Studentské volby do Evropského parlamentu 2019 - graf výsledků (JSNS, Člověk v tísni)

    JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH – JSNS | Člověk v tísni, o. p. s. Šafaříkova 635/24 | 120 00 Praha 2 | Česká republika t +420 777 787 937 e jsns@jsns.cz w jsns.cz

    Kompletní výsledky Studentských voleb do Evropského parlamentu 2019 naleznete na webových stránkách Jednoho světa na školách v sekci www.jsns.cz/studentske-volby-vysledky, kde jsou Vám k dispozici i výsledky předchozích ročníků.

    Studentské volby jsou vzdělávacím projektem.
    Jejich cílem je přiblížit středoškolákům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systém České republiky a podpořit dialog týkající se správy veřejných věcí jak mezi studenty navzájem, tak mezi studenty a jejich vyučujícími či rodiči. V neposlední řadě je jejich cílem také zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách. Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt.

    Studentské volby do Evropského parlamentu 2019 (Gymnázium Louny, foto Kateřina Suchá) Zapojené školy poštou obdržely hlasovací lístky s názvy jednotlivých politických stran, hnutí a koalic kandidujících ve skutečných volbách do Evropského parlamentu 2019, jmenný seznam kandidátů, pokyny pro voliče, pokyny pro volební komise, informační publikaci, plakáty Studentských voleb, nálepky na volební urny, publikaci „EU & JÁ“ vydanou Evropskou komisí. Jako bonus získali všichni vyučující, kteří se do Studentských voleb zapojili, také metodickou příručku k mediálnímu vzdělávání „Být v obraze 2“. Využít mohly také audiovizuální lekce s tematikou voleb.

    Studentské volby do Evropského parlamentu 2019 (Praha, Gymnázium J. Heyrovského, foto Josef Rabara) Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které v reálných volbách kandidují. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga. Ten po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. To zajišťovala sociologická agentura Kantar Millward Brown.

    https://www.jsns.cz/o-jsns/aktuality/302943-vysledky-studentskych-voleb-do-evropskeho-parlamentu

    Autoři