Pokud by se v dubnu 2019 konaly volby do Evropského parlamentu, byla by odhadovaná volební účast 27 %.

    Voličské preference uvedené v tiskové zprávě Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR nejsou předpovědí výsledků voleb, ale poskytují pouze informaci o rozložení voličské podpory v době sběru dat. Voličské preference nelze přímo srovnávat s reálným volebním výsledkem ani z nich nelze přímo odvodit pravděpodobnost vstupu do parlamentu, protože zahrnují i osoby, které pravděpodobně dorazí k volbám, ale ještě nevědí, koho by volily.

    V souvislosti s nadcházejícími volbami se otázka zjišťující volební účast změnila. V předešlých šetřeních se pokládaná otázka vázala k hypotetickým volbám v příštím týdnu, zatímco otázka pokládaná v aktuálním šetření se vztahuje k reálným volbám konaným ve dnech 24. a 25. května 2019.

    Další metodologickou změnou v tomto šetření bylo upravení tradičně pokládané otevřené otázky na uzavřenou, tedy otázku s použitím seznamu kandidujících politických stran, hnutí a koalic. Srovnatelnost s předešlými měřeními je proto pouze orientační. Nejvyšší podporu mezi pravděpodobnými voliči má hnutí ANO (28 %), následované ODS (12 %), Piráty (10,5 %) a KSČM (10 %). Přibližně 10 % respondentů, kteří pravděpodobně dorazí k volbám, zatím neví, koho volit.

    Posuny v podpoře politických subjektů v čase nejsou statisticky významné a mohou být způsobené náhodným kolísáním měření, případně změnou metodologie. Z hlediska témat důležitých pro rozhodování u voleb převládá mezi respondenty důraz na domácí témata (35 %) oproti tématům týkajících se EU (10 %).

    Co se týče konkrétních témat, vysoký podíl odpovědí neví (27 % respondentů neví, jaké je pro ně osobně důležité téma voleb) i tematická roztříštěnost naznačují, že potenciální voliči zatím v předvolební kampani nezaznamenali jedno velké jednotící téma. Nejčastěji zmiňovaným tématem jsou běženci a migrace (15 %), i to však zmínil relativně nízký podíl dotázaných.


    Plné znění tiskové zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd České republiky si můžete přečíst ZDE


     

    Autoři