Rok 2018 byl pro skauty a skautky plný úspěchů, dobrodružství, splněných dobrých skutků a také nových kamarádů. Shrnuli jsme proto pro vás 7 těch nejlepších dobrých skautských zpráv!

    Rosteme jako z vody: už je nás přes 60 tisíc
    Meziroční nárůst počtu členů byl letos největší od roku 1990. Máme radost, že skauting láká kluky a holky pečlivě připraveným a promyšleným programem, dobrou partou i dobrodružstvím v přírodě. A ceníme si toho, že nám důvěřuje i stále víc rodičů.
    Našeho úspěchu si všimla i naše domovská Světová skautská organizace a pomyslný český “recept” na přibývání poslala dál, mezi své sledující a členy po celém světě.
    Všem skautským dobrovolníkům jsme za jejich úsilí a práci poděkovali dvoustranou v Hospodářských novinách.

    Více o skautském dobrovolnictví najdete na skaut.cz/dobro >

    Velké i malé dobré skutky: zlepšujeme svět kolem nás
    Dlouhodobé i jednorázové, drobné i velkolepé, dobré skutky jsou pevnou součástí skautingu. Pomáhali jsme v přírodě (třeba v rámci Ukliďme Česko), v chráněných územích, obcím (například s opravami mobiliáře), v domovech pro seniory, nemocným dětem nebo při opravách památek. Skauti z Velkého Meziříčí vybrali během své dobročinné kavárny 140 000 Kč pro rodinu těžce zasaženou tragickou autonehodou. Trutnovští zase na vánočním stánku 75 000 pro tři děti s těžkým osudem. A ocenění dostal první skautský Mladý hrdina – Matěj z Mnichova Hradiště, který se už několik let pomáhá svému kamarádovi s autismem.

    O dobrých skutcích, které jsme zachytili na jaře, jsme psali v samostatném článku >

    Chystáme se za oceán: na jamboree pojede největší česká výprava
    V létě roku 2019 se na Světové jamboree v USA vydá rekordní výprava čítající více než pětistovku účastníků – na přípravách se podílí velký dobrovolnický tým a pracuje na nich už více než rok. Vysílání skautů a skautek za hranice pilně a pravidelně trénujeme, letos třeba na Intercampu v Nizozemsku, Středoevropském jamboree v Maďarsku a desítkách menších akcí.

    Přečtěte si více o největší české výpravě na světové jamboree přímo zde >

    Nebojíme se výzev: pouštíme se do oprav a staveb kluboven
    Mnoho našich oddílů řeší limity růstu: klubovna je jim malá nebo by potřebovala pořádnou opravu. Aby získali finance, organizují skauti benefiční koncerty či plesy, prodávají vlastní výrobky, nabízí služby, dělají kampaně na crowdfundingových platformách. Na stavbách nebo opravách kluboven tráví oni i jejich rodiče a přátelé desítky hodin.
    Skauti z brněnských Židenic uspěli v participativním rozpočtu a na svou klubovnu získali 3 miliony korun. Na začátku prosince se v Plzni podařilo otevřít novou základnu Senečák, financovanou z velké části městem. Skauti z Horních Počernic zase dokázali vybrat na svou klubovnu přes 400 tisíc díky crowdfundingu na Hithitu.
    Téma chybějících kluboven se nám podařilo tematizovat i v celostátních médiích, třeba na Aktuálně.cz nebo v České televizi.

    Přečtěte si více o budování skautských kluboven a podpořte skauting na skaut.cz/klubovny >

    Šíříme Skautskou energii: naše síť už má přes 13 tisíc odběrných míst
    Skautská energie je projekt, který jsme postavili na silné pozici velké šedesátitisícové organizace ve vyjednávání s dodavateli. Ceny energií se soutěží na delší dobu a jsou garantovány i pro nově příchozí členy sítě. Do skautské činnosti jednotlivých oddílů projekt nijak nezasahuje, významně ji ale podporuje. Dodavatelé energií totiž za každou odebranou megawatthodinu posílají naší oganizaci 25 Kč na podporu skautingu. A po nedávné informaci o zdražování energií nám přibývají desítky zájemců denně!

    Přečtěte si více o Skautské energii právě teď >

    Nudit se neumíme: tisícovka táborů, velká setkání i desítky hodin vzdělávání
    V dubnu jsme si připomněli osudy skautů zavražděných nacisty na Ivančeně. Na začátku se června se sešli vodní skauti a skautky na Lipně, posádka celostátní akce Navigamus čítala přes 1 300 účastníků a podle všeho šlo o nezapomenutelnou akci. O krásné vzpomínky se postaraly i tisíce vedoucích, kteří v létě připravili táborová dobrodružství pro 30 000 kluků a holek. Během podzimu jsme pak pěstovali sousedské vztahy na regionálních jamboree (třeba v Ústeckém nebo Jihočeském kraji), posilovali sportovního ducha (Sportovní hry vlčat a světlušek) a zkoušeli své schopnosti a dovednosti (Závod vlčat a světlušek). Po celý rok jsme se také věnovali vzdělávání: ze vzdělávacích akcí se domů vrátily stovky rádců (mladších pomocníků pro vedoucí), oddílových a střediskových vedoucích i instruktorů (skautů a skautek, kteří chtějí předávat nabyté znalosti a zkušenosti dalším).

    Oslavili jsme století republiky: modrá, červená a bílá jsou barvy naše
    Jako skauti jsme se do oslav stých narozenin naší republiky pustili s opravdu velkým nasazením. Rozdávali jsme trikolory v ulicích, sázeli stromy, pořádali sousedská setkání, věnovali se republice na schůzkách i výpravách, připravovali i navštěvovali tématické výstavy, stáli na čestných strážích. Skautské poště, důležitému příspěvku skautů ke vzniku republiky, se věnoval povedený seriál na ČT Déčko i soutěž pro děti, výstava v Poštovním muzeu i další aktivity.

    Shrnutí aktivit (nejen) skautských oddílů, které jsme k příležitosti století republiky zachytili, najdete zde >

    Děkujeme všem, kdo skauting podporují: dobrovolníkům, rodičům, obcím i dárcům. Bez vás by skautská dobrodružství v roce 2018 nebyla taková. Přejeme vám co nejkrásnější dobrodružný rok 2019!

    Zdroj: www.skaut.cz

    Autor