soutěž Zpěváček, FoS ČRSkončila regionální kola soutěže Zpěváček 2010. Čtyřicet sedm dětí, které pořadatelé čtrnácti regionálních soutěží z celé republiky nominovali do celostátního kola, teď prožívá napětí, jak uspějí ve finále 14. a 16. května v Termálních lázních Velké Losiny.
    Ve Velkých Losinách bude na semifinále pětičlenná odborná porota hodnotit hlasové dispozice soutěžících, intonační čistotu, zvládnutí regionálního stylu, projev a schopnost spolupráce s doprovodnou hudbou. Nebude mít snadné rozhodování, protože do závěrečného kola se dostávají zpěváci s vynikajícím hlasovým fondem a pěveckými zkušenostmi ze souborů a sborů. Do finále však může postoupit nejvýše deset dětí, z nichž porota vyhlásí tři nejlepší, kteří dostanou titul zlatého, stříbrného a bronzového Zpěváčka 2010 a rozhodne o udělení několika čestných cen patronů a hlavních pořadatelů přehlídky.

    Celostátní soutěž Zpěváček pořádá již 16 let Folklorní sdružení ČR, jejíž předseda Zdeněk Pšenica o ní říká: „Soutěž Zpěváček má stále stoupající úroveň. Za tu dobu se účastnily základních, oblastních a regionálních kol soutěže tisíce dětských interpretů ze všech koutů naší republiky, mezi nimiž se našly skutečně výjimečné talenty. Letos v Losinách opět uslyšíme ty nejlepší, kteří prošli sítem předchozích přehlídek Zpěváčka až do finále. Jsem přesvědčen, že nám jejich hlasy zase připraví nejedno příjemné překvapení.
    Nejcennější na tom je, že tyto děti i v dnešní elektronické době inklinují k lidové písničce a muzice. Masová účast na soutěži je pro nás uklidňujícím signálem, že tradice a lidová kultura nevymizí ani ve sjednocené Evropě. Přeji všem, ať jim to zpívá a ať se jím daří. Ať už se umístí na jakémkoli místě, ve Velkých Losinách budou vítězi všichni.“

    FoS Tato soutěž má ještě jeden pozitivní rys: Folklorní sdružení ČR nepouští dětské zpěváčky se zřetele a dává vítězům i finalistům mnoho příležitostí uplatnit se na členských festivalech a akcích.

    Nad finálovou přehlídkou Zpěváček 2010 ve Velkých Losinách mají záštitu předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček, senátor Adolf Jílek a hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

    Autor