Paní Livia Klausová, první dáma republiky, při zahájení Bambiriády 2009 - největší přehlídky činností sdružení dětí a mládeže v Praze na Střeleckém ostrově Letošní, v pořadí již jedenáctý ročník známé Bambiriády, pořádané Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), slavnostně zahájila ve čtvrtek 4. června 2009 na pražském Střeleckém ostrově manželka prezidenta republiky paní Livia Klausová. V krátké úvodní řeči ocenila práci lidí z rozmanitých mládežnických organizací, kteří se starají o užitečné naplňování volného času dětí. Bambiriádu přitom označila za největší přehlídku toho, čím se děti ve svém volném čase zabývají – nebo by se zabývat mohly. „Všem dětským návštěvníkům letošní Bambiriády přeji, aby v té široké nabídce možností, jak trávit volný čas – nejen během školního roku, ale i během prázdnin – nalezli ty správné vedoucí oddílů, kamarády,“ dodala paní Livia Klausová.

    Paní Livia Klausová, první dáma republiky, se při zahájení Bambiriády 2009 v Praze živě zajímala o aktivity pro děti. V doprovodu předsedy ČRDM Aleše Sedláčka, ministra pro lidská práva Michaela Kocába, první náměstkyně ministryně školství Evy Bartoňové a dalších hostů si pak prohlédla bambiriádní areál. Živě se přitom zajímala o ukázky programové náplně dětských sdružení. Kromě Prahy letos v době od 4. do 7. června ožijí bambiriádním ruchem Beroun, Brno, České Budějovice, Chomutov, Chropyně, Chrudim, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec, Náchod (s pobočkou v Rychnově nad Kněžnou), Ostrava (s pobočkami Havířov, Frýdek-Místek, Třinec), Plzeň, a Zábřeh.

    Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže při zahájení Bambiriády 2009 v Praze Aleš Sedláček při slavnostním zahájení zmíněné celostátní akce poukázal na to, že ČRDM v současnosti zastřešuje 96 členských sdružení, respektive na 200 000 individuálních členů. Připomněl též motto letošního ročníku Bamabiriády: „Nás se to týká“. Bambiriádu v roce 2009 pořádá už pojedenácté Česká rada dětí a mládežeHeslo dal do souvislosti jednak se stejnojmenným preventivním projektem ČRDM, a jednak se snahou čelit apatii určité části naší mladé generace. „Je čím dál tím větší počet mladých lidí a dětí, kteří programově nechtějí dělat nic; už ani počítače pro ně nejsou tak zajímavé, jako byly,“ podotkl ředitel Bambiriády Aleš Sedláček. Jak dovodil, „je třeba poskytovat ještě více informací o tom, jaké jsou možnosti trávení volného času.“

    V hledišti sledovali zahájení Bambiriády 2009 vzácní hosté - paní Livia Klausová, manželka prezidenta republiky, vlevo Aleš Sedláček, předseda ČRDM a Eva Bartoňová, náměstkyně ministryně školství, vpravo Michael Kocáb, ministr pro vlády ČR.Další význam uvedeného motta představuje i humanitární dar – učební pomůcky a vybavení včetně počítačové techniky – adresovaný škole v kosovské obci Šajkovac. Symbolický šek v hodnotě bezmála 4000 eur převzal z rukou předsedy ČRDM Aleše Sedláčka a jednatele sponzorské firmy Office-centrum Tomáše Lišky 1. zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Ing. Josef Prokš, zastupující naši armádu, která se přepravy daru ujala.

    Michal Kocáb, ministr pro vlády ČR pro lidská práva, na zahájení Bambiriády 2009 Význam mimoškolní výchovy dětí podtrhl také ministr Michael Kocáb: „Děti jsou skutečně budoucností našeho národa – každého národa – a bez zvláštní pozornosti upřené na děti se země nebude vyvíjet tak dobře, jako se vyvíjí, když se o budoucnost dětí staráme. Dokonce bych řekl, že jedinými skutečnými VIP v životě jsou děti,“ pronesl Michael Kocáb. Podobně se vyjádřila i náměstkyně ministryně školství Eva Bartoňová. „Uvědomila jsem si, jak je nesmírně důležité, že se tady v tomto uskupení setkáváme; tím také zároveň vyjadřujeme určitou míru úcty k tomu, že se dětem ve volném čase někdo věnuje, a že je zároveň připravuje pro život. Jsem také velmi vděčná, že letos máme možnost ukázat při českém předsednictví (v Radě EU), že pracovat s dětmi umíme; máme (v tomto ohledu) úžasnou historii a tisíce dobrovolníků, kteří se dětem věnují,“ zdůraznila.

    V hledišti při zahájení Bambiriády 2009 - paní Livia Klausová, manželka prezidenta republiky, vlevo Blanka Lišková, projektová manažerka a duše Bambiriády Evropský kontext letošního ročníku ostatně podtrhl i fakt, že se Bambiriáda 2009 koná souběžně se dvěma velkými konferencemi svolanými do Prahy: jde o Youth Event, čili konferenci zástupců rad mládeže z celé Evropy, a dále o konferenci ředitelů odborů zodpovědných za mládež na příslušných ministerstvech školství. Účastníci těchto setkání, provázení ministryní školství, mládeže a tělovýchovy ČR Miroslavou Kopicovou, ještě před jejím „oficiálním“ zahájením Bambiriádu na Střeleckém ostrově navštívili a seznámili se tam jak s podstatou, tak i s konkrétní podobou celé akce.

    Autor