Betlémské světlo přivezli poprvé do České republiky skauti v prosinci 1989 (ilustrační foto Pavel Drábek, Šestka Kateřinice, Junák) Již v sobotu 13. prosince převezmou skauti z celého světa ve Vídni Betlémské světlo. Tento novodobý symbol Vánoc cestuje každoročně až z Betléma a dostává se do všech domácností v Evropě. V pátek 19. prosince ve 14:00 v pražské Svatovítské katedrále plamen od skautů a Českého rozhlasu převezme Jeho Eminence kardinál Miloslav Vlk, manželka prezidenta Livia Klausová, výkonný ředitel Českého rozhlasu Josef Havel a starosta skautů Josef Výprachtický. Stejně jako každý rok, i letos – již podevatenácté – ho budou čeští skauti rozvážet vlaky do všech koutů ČR a lidé si jej budou moci převzít již od soboty 20. prosince. Betlémské světlo se také bude rozdávat při řadě regionálních akcí.

    Letos byl spuštěn nový web pro veřejnost na www.betlemske-svetlo.cz a s ním informační kampaň.

    Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru a přátelství. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice, která letos slaví své dvacáté druhé výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem.

    K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády. Čeští exiloví skauti je přivezli z Vídně do Prahy v prosinci 1989, a společně s pražskými oddíly je donesli až pod sochu sv. Václava.

    Místa, na kterých si lidé mohou světlo vyzvednout, stejně jako různé doprovodné akce a bližší informace budou průběžně zveřejňovány na www.betlemske-svetlo.cz

    Autor