Ledová Praha 2008 Konec ledna není jen dobou čekání na pololetní vysvědčení – mnoho dětí se v této době těší také na další ročník Ledové Prahy. Dětem ze všech koutů ČR se otevřou dveře muzeí, památkových objektů a dalších zajímavých míst Prahy. Na dny 1. – 3. února je pro kolektivy ze základních škol, dětských domovů, domů dětí a mládeže, občanských sdružení, ale i pro rodiny s dětmi připraven bohatý zajímavý program.
    „Ledová Praha je pro děti možností navštívit známá místa, důležitá z hlediska minulosti i současnosti Prahy. Loni ji využilo kolem osmi tisíc účastníků“ říká Irena Černá, zástupce Nadace Dětem 3. tisíciletí.

    Ledová Praha nabízí dětem aktivně strávené školní volno a díky spolupráci s celou řadou institucí i možnost na vlastní oči vidět to, co znají pouze ze školy. Jsou pro ně připraveny volné, případně velmi zvýhodněné vstupy do celé řady objektů. K tradičním místům patří Národní muzeum, Pražský hrad, Židovské muzeum, Náprstkovo muzeum, Muzeum hl. m. Prahy, Muzeum Policie, ale také Žižkovská věž či Muzeum voskových figurín, nově je nabízen Martinický palác a historické prostory Klementina. Některé nabídky, jako třeba Bobová dráha, jsou určeny pouze pro organizované skupiny.

    „Pro mnoho dětí je tato návštěva Prahy jejich první a těší nás, že jich je rok od roku víc, z čím dál vzdálenějších dětských domovů a škol.“ dodává Jakub Kořínek z Ústředí Pionýra.
    Děti se mohou zúčastnit také tradičního koncertu Děti dětem, jenž se koná v Kongresovém centru Praha v pátek 1. února, oproti minulým ročníkům ve Společenském sále. Tato akce se poprvé uskutečnila již v roce 1998. Koncert Děti dětem je vrcholem Pionýrského Sedmikvítku – otevřené kulturně-umělecké soutěže sdružení Pionýr, které se každoročně účastní na 10 000 dětí. Soutěží se v několika kulturních oblastech (hudba, divadlo, tanec, Dětská porta, Pro-Rock, Rukodělná činnost a výtvarné práce, folklórní tanec, literatura, Clona – film, foto, video) takže vybrat si může opravdu každý.

    Ti nejlepší z celé republiky – přibližně 150 soutěžících – dostanou příležitost vystoupit a předvést své umění ve velmi prestižním prostředí a před hledištěm plným diváků. Součástí programu jsou navíc vystoupení profesionálních hostů (letos Skokan roku z Českého slavíka Bára Zemanová, Objev roku z Českého slavíka Josef Vágner a jako překvapení také tzv. „Vágner family“), což může zásadně motivovat jejich další umělecké aktivity. Stejně tak i diváci mají motivaci a inspiraci pro aktivní trávení volného času, z něhož se kultura a umění bohužel mnohdy vytrácí.
    Důležitým okamžikem je každoroční předávání Putovních pohárů předsedy vlády za dlouhodobý přínos pro rozvoj práce s dětmi v oblasti kultury.
    Účastníci Ledové Prahy mají také umožněn volný vstup na republikové finále Dětské porty, které je součástí soutěže Pionýrský sedmikvítek a probíhá ve stejném termínu v Divadle Pod Palmovkou.

    Vstupenky na akci Ledová Praha, které jsou zdarma a opravňují k získání velmi zvýhodněného vstupného či k volnému vstupu, si mohou zájemci vyzvedávat od pondělí 28. 1. mezi 9.00 a 17.00 na Ústředí Pionýra, Senovážné náměstí 977/24, Praha 1 – telefon 222 247 529.

    Ledová Praha je společně pořádána občanským sdružením Pionýr a Nadací Dětem 3. tisíciletí. Další informace najdete na internetových adresách:
    www.detidetem.cz
    www.ledovapraha.cz

    V případě zájmu o další informace přímo o akci kontaktujte Mgr. Irenu Černou – irena@adam.cz, 263 621 298 nebo na Mgr. Martina Bělohlávka – martin@pionyr.cz, 777 248 721.

    Autor